0-18 Ay için Kitap Seçimi Nasıl Olmalı?

29-12-2020 16:42
0-18 Ay için Kitap Seçimi Nasıl Olmalı?
Doğumdan itibaren bebekler büyük bir merakla çevresindeki şeyleri algılamaya çalışır. Bu algılayış ilk önce sizin sesinize ve hareketli şeylere ilgiyle başlar. 0-18 ay bebek grubu için kimi araştırmacılar ilk 3 aydan sonrasını önersede kimi araştırmacılar da doğumdan itibaren kitap okunmasına başlanmasını önermektedir. Anne-bebek bağını güçlendirmek ve bebeğin ebeveynlerinin sesini tanıması için bizler de doğumdan itibaren kitap okumaya başlanmasını öneriyoruz. Bebeğinize günün her saatinde kitap okuyabilirsiniz. Huzursuz olmadığı herhangi bir zaman diliminde günde 4-5 sayfayı geçmeyecek şekilde düzen oluşturabilirsiniz. Kitapları net bir sesle okumalısınız. Kucağınızda ya da göz hizanızda bulunmalı ve çocuğunuzun kitaba dokunmasına izin vermelisiniz.
 

KİTAP SEÇİMİ NASIL OLMALI? NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

- Büyük görselli ve sayfa içerisinde karışık görselleri olmayan kitaplara öncelik vermelisiniz. Karışık görsel çocuğunuzun algılamasını zorlaştıracaktır.
- İlk 3 aydan sonra ilgi alanına göre seçim yapabilirisiniz. Mesela hayvan sevgisine, hışırtı sesli bez kitaplara veya dokulu kitaplara ilgisi daha fazla ise ona göre seçim yapmalısınız.
- Bez kitap tercih ederken yıkanabilir olması avantaj olabilir.
- Somut görselli kitaplara öncelik vermeniz gerçeklik algısı oluşturması için kolaylık sağlar.
- Sudan etkilenmeyen, yırtılması güç sayfalara sahip olması uzun süre kullanmanız için iyi bir seçim olacaktır.
- Diş çıkarma döneminde, malzemesi bebekler için zararlı olmayan kaşıyıcılı kitaplar seçebilirsiniz.
- Hafif ve kalın sayfalı kitaplara öncelik vermelisiniz. İlk aylarda kolaylıkla kavrayabilmesi için buna dikkat etmelisiniz.
 

NASIL KİTAPLARLA BAŞLAMALIYIZ?

3-4 ay öncesinde canlı renklerin ayrımını yapamazlar. Siyah - beyaz veya zıt tonların kullanıldığı kitaplarla başlamalısınız. Sesli kitaplar nesne-ses algısını oluşturup öğrenmeye dayalı fayda sağlayacaktır. Hayvan temalı kitaplardaki sesleri sizin de taklit etmeniz hem eğlenceli zamanlar geçirmenize hem de bu zamanın etkili olmasına katkı sağlar. Bez kitapları boyutlarına dikkat ederek, kavraması kolay olması için 2. aydan itibaren kullanabilirsiniz. İlk aylarda bebeğiniz kucağınızda iken okuduğunuzda size olan yakınlığından dolayı daha rahat hisseder. Bez kitapları ilk aylarda kullanmaya başlamanız hem dokusal hem işitsel olarak fayda sağlayacak ve dikkatlerini çekecektir.
 

ERKEN DÖNEMDE KİTAP OKUMAYA BAŞLAMANIN KATKILARI NELER?

Somut kavramları daha çabuk öğrenirler. Kitaplar, bebeğinizin duyusal gelişimini destekler. İlk aylardan itibaren başlanan kitap okuma zamanları, bebeğinizin sizin sesinizi tanımasına yardımcı olur. Dil gelişimine katkı sağlar. Konuşma becerisini daha çabuk kazandırır. Kalın kapaklı sayfaları çevirmesi parmak kaslarını güçlendirmeye katkı sağlar. Dokun-hisset kitaplarının her sayfasında farklı bir malzemeye dokunduğu için duyusal gelişimine ve farkındalığına destek verir.
0-18 Ay bebek grubunun hem eğlendiği hem gelişimlerine destek verdiği kitap türlerini 3 başlık altında topladık. Sesli kitaplar, kelime kitapları, hareketli ve bez kitaplar.
 
 

SESLİ KİTAPLAR

İlk listemiz sesli kitaplar ile başlayalım. Sesli kitaplar nesne-ses algısını oluşturmak adına önemlidir. Sizin için de taklit edebileceğiniz birçok bölümleri var.
 
Usborne / Baby’s Very First Noisy Book
- 9+ aydan itibaren kullanabilirsiniz,
- 10 sayfadır,
- 5 adet düğmesi bulunur.
 
Gözlem: Bu kitabın sayfaları oldukça kalın, bebeğiniz kolaylıkla sayfaları çevirebilir. Ses panelindeki düğme kısımları sizin basabileceğiniz sertliktedir. Sesleri bebekler için gerçeğe yakın özelliktedir.
 
 
 

Usborne / Baby's Very First Noisy Book - Jungle
- 10+ aydan itibaren kullanabilirsiniz,
- 10 sayfadır,
- 5 adet düğmesi bulunur.
 
Gözlem: 5 farklı hayvan sesi bulunuyor. Sesleri taklit edebilmeniz ve bebeğinizin algılaması için içindeki sesler gerçeğine yakındır. Görselleri oldukça renkli olduğu için dikkatini çekecektir.
 
 


Usborne / Baby's Very First Noisy Book - Things That Go
- 9+ aydan itibaren kullanabilirsiniz,
- 10 sayfadır.
- 5 adet düğmesi bulunur.
 
Gözlem: Kitabın sayfaları dayanıklı karton malzemeden üretilmiştir, kıvrılma, bükülme olmaz. 5 farklı taşıt sesi bulunmaktadır. Sesleri oldukça net ve gerçeğine uygun yapılmıştır ve görselleri bu ay grubu için ideal boyuttadır. Evde ‘nani-nani’ seslerine hazırlıklı olun :)
 
 


Little Tiger / Noisy Farm
- 12+ aydan itibaren kullanabilirsiniz,
- 6 çiftlik hayvanı sesi içermektedir.
 
Gözlem: Kitap Türkçe değil fakat önemli olan hem dokusal hem sesli kitap olmasıdır. Her hayvanın ses düğme yüzeyleri farklı dokudadır. 12+ ay üstü bebeklerin de kolaylıkla basabileceği yumuşaklıkta olup kitabın sayfaları oldukça kalındır, çocuğunuz kolaylıkla çevirebilir.
 
 


 Little Tiger / Noisy Baby Animals
- 12+ aydan itibaren kullanabilirsiniz.
- 6 farklı doku bulunmaktadır.
 
Gözlem: Bu kitap bir önceki tavsiyemizin, seri devamı kitabıdır. Bu kitabında da yavru hayvanların sesleri bulunmaktadır. Kitabın görselleri hem büyük hem net olması çok önemli bir ayrıntı olup her hayvanın dokusu farklıdır.
 
 
 

Nosy Crow / Listen to the Birds
- 0+ aydan itibaren kullanabilirsiniz,
- Farklı kuş sesleri içermektedir,
- 6 adet düğmesi bulunur.
 
Gözlem: Bu kitabın serisi bulunmaktadır, tavsiyemiz onları da denemeniz olacaktır. (Farm, Jungle Music) Parmak ucu kadar büyüklükte butonları bulunmakta, ilk başta bebekleriniz zorlansada sonradan öğrenecektir. Görselleri gayet renkli bir tonda.
 
 
 

KELİME KİTAPLARI

Nesneleri tanımak ve çevreyi algılamak için kelime - nesne kitapları önemli bir yere sahiptir. Görsellerinin büyük ve gerçeğe uygun olmasına ve karmaşık olmamasına göre kelime kitapları listemizi hazırladık.
 
 
 
 

Red House / İlk Sözcüklerim

- 0+ aydan itibaren kullanabilirsiniz.
 
Gözlem: Seri 4 kitaptan oluşuyor. İlk Sözcüklerim, 1-2-3, Renkler, Siyah Beyaz. Özellikle çizimlerinde kullanılan zıt tonlar dikkatini çekecektir. Sayfalar oldukça kalın ve kenarları yuvarlatılmış olduğu için bebekler için sorun teşkil etmez.

 
 

Red House / Siyah Beyaz

- 0+ aydan itibaren kullanabilirsiniz.
 
Gözlem: İlk aylarda renk algısının oluşmamasından dolayı zıt tonları veya siyah-beyaz kitapları tercih etmek en doğrusu olacaktır. Bu kitap İlk Sözcüklerim kitabının seri devamıdır. Dikkat çeken özelliği içindeki görseller hem büyük hem de siyah-beyaz tasarlanmış olmasıdır. Arka planda de oldukça zıt renkler mevcut. Karton kapak kitaplarından ilk kitabım olarak bunu tercih edebilirsiniz.

 
 

ABC / Baby's First - Uyku Zamanı

- 24 sayfadır.
- 1+ aydan itibaren kullanabilirsiniz.
- Kalın kartondan olan sayfaları çok dayanıklıdır.
 
Gözlem: Kitapta 24 farklı uyku ile ilgili terim bulunuyor. Türkçe ve İngilizce karışık ve resimleri oldukça renklidir. Uyku öncesi kitabı olarak kullanılabilir.

 
 

ABC / Baby First - Hayvanlar

- 12 sayfadır.
- 1+ aydan itibaren kullanabilirsiniz.
 
Gözlem: Sayfalardaki hayvan görselleri oldukça büyüktür, bebek kitaplarında olması gereken bir özelliktir. Yırtılmaya karşı dayanıklı ayrıca hafif dizayn edilmiş sayfaları bebeğiniz kolaylıkla çevirebilir. Görseller Türkçe ve İngilizce karşılıklı hazırlanmış ve hayvan isimlerini öğrenebileceği basit ve doğru bir kitaptır.
 

 
 

Mavi Bulut / Renkler

- 6+ aydan itibaren kullanabilirsiniz.
 
Gözlem: İnteraktif kitap olması en dikkat çeken özelliğidir. Kitap ortadan ikiye ayrılıyor. Görseli gösterip renk ile eşleştirme yapmasını istiyorsunuz. Böylelikle hareketli kitap özelliği de bulunuyor. Görsel algısını arttırmak için güzel bir seçim olabilir. Resimleri gerçeğe yakın şekilde tasarlanmış. Eric CARLE’nin bu kitabı her evde kesinlikle olmalı.
 
 
 
HAREKETLİ VE BEZ KİTAPLAR

Dokusal gelişimine katkı sağlamak adına erken dönemde bez kitaplarla başlayabilirsiniz. Hem taşıması kolay hem de yıkanabilir olmaları açısından avantaj olabiliyor. Hareketli kitaplarda nesne - hareket algısının oluşmasına katkı sağlıyor. En güzel bez ve hareketli kitapları bu listede birleştirdik.

 

 
Pearson / Neşeli Saklambaç (Hareketli)
- 6+ aydan itibaren kullanabilirsiniz.
Gözlem: Sert karton sayfalara sahip oldukça dayanıklı bir kitaptır. Biip! Biip!, Bıcı Bıcı!, Harrr Harrr!, Havvv Havvv! isimli kitaplardan oluşan bir kitap serisi bulunmaktadır. Renkli görsellere sahip bu kitapta bebeklerin çok sevdiği ce-ee oyununu severek oynayacaksınız. Saklanmış nesneleri bulmak onlara çok eğlenceli gelecektir. Görsellerin üstünde küçük kabartmalar var bu dokusal gelişimi için de katkı sağlamaktadır.
 

Pearson / Dokun ve Hisset Serisi - Hayvanlar (Hareketli)
- 0+ aydan itibaren kullanabilirsiniz.
Gözlem: Yumuşak bir yapıya sahip ve ısırılmaya karşı dayanıklı bir kitaptır. Sayfaları kolayca çevrilebilir. Her hayvanın üzerinde farklı dokular bulunmaktadır, bu hem nesne farkındalığı hem de dokusal farkındalık için avantajlı bir özelliktir.
 


 
Priddy Books / What’s in my house? - What's on my farm? (Hareketli)
- 1+ aydan itibaren kullanabilirsiniz.
- 10 sayfa
Gözlem: El-göz koordinasyonu sağlar. Problem çözme becerisini geliştirmek ve kelime öğrenimi için ideal bir kitaptır. Kolaylıkla bebeğinizin sayfaları çevirebileceği kalınlığa sahiptir. Her sayfada saklanan nesneler bulunur. Kaydırmalı ve aç-kapat şeklinde düzenlenmiş bölümleri vardır. Sayfa köşelerinde saklı olan nesnelerin görselleri bulunmaktadır ve minikler onları bulmaya çalışacaklardır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.