2-3 Yaş için Kitap Seçimi Nasıl Olmalı?

29-12-2020 16:41
2-3 Yaş için Kitap Seçimi Nasıl Olmalı?
Çocukların hayal dünyasında düşünmesinde, yaratıcılıklarını ortaya koymalarında, davranış öğrenimlerinde kitapların önemi büyüktür. 18. aydan itibaren algı seviyeleri ve öğrenme hızları daha çok artmaktadır. Sünger beyin dediğimiz bu dönem hem yeni davranışlar hem yeni alışkanlıklar kazandırmak için en uygun süreçtir. Kitap okumakla beraber bu süreçte dil gelişimine, iletişim becerilerine ve düşünme becerilerine destek veriyoruz. Bu kadar önemli bir dönem içinde iken kitap seçimi konusunda seçici davranmalısınız.
 

Peki 2-3 yaş için kitap seçimi nasıl olmalıdır?

Öncelikle çocuğunuza kitap seçerken yanlış bilgilere dayanan veya kötü örnek olabilecek içerik kontrolü için kitabı ilk siz okumalı ve incelemeniz gerekiyor. Bu incelemeyi yaptıktan sonra çocuğunuzun eğitimine, gelişimine ve ilgi alanına göre kitap seçmelisiniz. İlgi alanı dışı veya gelişim dışı kitap ona uygun gelmeyip kitaptan sıkılmasına ve okumaya karşı soğukluk olmasına sebep olabilirsiniz.

- Renkli, bol görselli sayfaları olmalıdır.

- Elleriyle kolaylıkla tutup çevirebilecekleri boyutlarda ve kalınlıkta olmalıdır.

- İçerisinde çok fazla soyut görsel olmayan, tanıdık görseller bulunduran sayfalı kitaplara öncelik verin.

- Görsellerine dikkat etmeli, çok fazla karışık olmamak kaydıyla kitap sayfası içinde birkaç olaya sahip görselli kitaplar tercih edilebilir. Örneğin; hikâyede çocuk ve kardeşinden bahsedilirken bir tarafta annesinin yemek yapması veya kedinin yumakla oynaması gibi. Böylelikle var olan hikâyeye ek olarak hayal gücüne dayanarak olaylara başka yönden de bakabilir, yeni hikayeler ortaya çıkartabilirler.

- Hayal gücünü destekleyici fakat gerçeğe dönmesini güçleştirecek kitaplar seçmemelisiniz.

- Çocuk kitapları konusunda bilinen yayınevlerini tercih etmeye çalışın.

- Yaşına ve ilgisine uygun kitaplar seçmelisiniz. ‘Büyük yaş olsun çocuğum için faydalı olur, hızlı öğrenir ‘diye düşünmeyin. Yaşından küçük ya da büyük kitap seçmek olumsuz etkileyebilir. Anlam karmaşasına girebilir.

- Kelime dağarcıklarının geliştiği bu dönemlerde sade anlatımlı kitapları seçmelisiniz. Mesaj içerikli kitapları tercih etmek davranış gelişimine de etki etmektedir.

- Çocuklar sevdikleri kitapları fazla kullandıklarından kaynaklı uzun süre dayanabilmesi için sayfaları dayanıklı, yıpranmayacak malzemeden üretilmiş olmalıdır.

 
 
Kitap alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Bir davranışın alışkanlık kazanması için ilk önce sevilmesi ve düzenli şekilde devam ettirilmesi gerekir. Çocuğunuzun ilk önce ilgi alanlarını anlamalı ve onlarla ilgili kitaplarla başlamanız kitaba karşı ilk adımı atmanızı kolaylaştıracaktır.
 
- Günün belirli ve huzurlu olduğu zaman diliminde kitap okumalı ve tekrar etmelisiniz.
 - 18. Aydan başlayarak 3 yaşına kadar kapsayan bu aralıkta çocuk ilk önce ebeveynlerini model alıp taklit etmeyle öğrenmeye başlar. Annesinden gördüğü davranışları oyuncak bebeğine uygulaması gibi. Sizlerin de düzenli bir kitap okuma zamanınız olmalıdır.
- Çocuğunuza kitap okurken ses tonunuza dikkat etmelisiniz. İki farklı karakterin seslerini farklı tonda çıkardığınız zaman daha çok dikkatini çekmesini ve sevmesine katkı sağlayabilirsiniz.
- Çocuğunuzun boyuna ve odasının düzenine uygun şekilde bir kütüphanesi olmalıdır. İstediği zaman oradan alıp inceleyebilmeli, görsellerini yorumlayabilmelidir.
- Alışkanlık kazandırma sürecinde oyuncaktan ziyade kitaplar alabilirsiniz. Hareketli- etkinlik içeren veya oyun bazlı kitaplar alarak hem alışkanlık kazandırabilir hem de kitapları daha çabuk sevdirebilirsiniz.
- Okunan kitaplarla ilgili sorular sormalısınız. Merak duygusunu uyandırmak çocuğun kitaba karşı bağlılık duygusunu arttırır.
 

İLGİ ALANLARINA GÖRE KİTAP ÖNERİLERİ

Mevsimler Temalı Kitaplar

 
Tavşancan ile Faresu (2+)
Tavşancan ile Faresu karda oynamaya bayılırlar ama nasıl bir kardan adam yapacaklarına bir türlü karar veremezler. Bu tatlı hikâyede iki arkadaşın nasıl anlaşmaya vardığını, nasıl birlikte eğlendiğini okuyacaksınız. Kitapların İngilizce versiyonu da mevcutta vardır. Pip and Posy olarak İngilizce haline ulaşabilirsiniz. Serideki bütün kitaplarda belirli davranışları, eğitimleri içeren mesajları bulunuyor.
 
 

Renkli Fil Elmer Kar Keyfi (2+)
Hiç elinizi sıcakken ılık suya soktunuz mu? Su size soğuk gelir. Eğer eliniz soğukken ılık suya sokarsanız, su size sıcak gelir. Bu kitap, Elmer ve arkadaşlarına, soğuk ve sıcak kavramlarının göreceli ve bir o kadar da keyifli olduğunu anlatıyor.
 
 

Hadi Gezelim - Ormanda İlkbahar - Ara Bul Kitabı (3+)
İlkbaharda ormanda yürürken görülecek, yapılacak çok şey var! Hadi, birlikte hayvanları, çiçekleri, böcekleri ve daha birçok şeyi sayalım, birlikte arayıp bulalım, renklerine bakalım! Çocuklar bu kitapla farklı nesneleri ayırt ederek dikkat ve odaklanma becerilerini geliştirecekler.
 
 

Küçük Farecik Lili ile Mevsimler
Küçük Farecik Lili ile mevsimleri öğreniyorlar: Sonbahar, Kış, İlkbahar ve Yaz. Renkli eller bölümünde, Küçük Farecik Lili ile parmaklarını ve ellerini boyuyor, harika el baskısı resimler yapıyorlar. İnteraktif bir kitap olarak da öneriler arasına girebilir.

 

Doğa ve Hayvan Temalı Kitaplar

 
Çorbamda Zürafa Var (2+)
"Garson, bakar mısınız? Çorbamda zürafa var!” Sizin çorbanızdan zürafa çıktı mı hiç? Peki ya timsah? Ya da bir fil? Birbirinden komik ve eğlenceli çizimlerle dolu bu kitapta karşınıza her an sevimli mi sevimli bir hayvan çıkabilir! Her bir sayfada başka hayvanları konu alan görselleri bulunuyor. Ses tonunuzu değiştirerek hikâye kurmanıza olanak sağlayabilecek bir kitaptır. Hem hayvanları tanıyor hem de çok eğleniyorlar. Resimleri hem komik hem renkli bir tona sahiptir.
 
 

 
Yalnız Balina (3+)
Babası ve altı kedisiyle birlikte deniz kenarında yaşayan Noi için günler epey sakin ve durağan geçer. Ta ki evlerinin yakınında kopan fırtınaya kadar... Kıyıya vurmuş küçük bir balina bulan Noi onu gizlice eve götürür. Peki bu sırrı babasından saklayabilecek midir? Yalnız Balina, bazen zor olsa da sevdiklerimizin iyiliğini için kararlar vermemiz gerektiğini anlatan sıcacık bir öykü. Ödüllü yazar Benji Davies’i dünyaca üne kavuşturan bu resimli kitap, çocukların tekrar tekrar okumak isteyeceği bir klasik olmaya aday...
 
 

Çevremizdeki Dünya - ORMAN (2+)
Meraklı minikler, bu güzel resimli kitapla dünyamızdaki vahşi ormanlarda yaşayan inanılmaz hayvanları keşfedecek. Hem eğlenceli hem öğretici bir kitap, 2 yaş üzeri için idealdir. Resimli sözlük gibi bir düzeni var. Seri bir kitaptır. Böcekler versiyonunu da öneriyoruz.
 
 

Küçük Meşe Palamudu (2+)
Küçük bir meşe palamudu nasıl koca bir meşe ağacına dönüşür, hiç merak ettiniz mi? Öyleyse küçük meşe palamuduyla tanışmalısınız! Resimleri oldukça ilgi çekici olan bu kitabı bir ormanda gezinirken okuyabilir ya da arayışa çıkabilirsiniz. Kitabı oldukça akıcı bir şekilde hazırlamışlar çocukların hem eğlenip hem öğrenebileceği bir kitap. Kitap sonrasında palamutlar ile ilgili sanat etkinliği bile yapılabilir. Denendi çok eğlenceli oluyor.
 
 

Eğer Bir Geyikçiğe Top Kek Verirsen (2+)
Eğer kocaman, aç bir geyik ziyarete gelirse, kendini evinde hissettirmek için ona bir top kek verebilirsiniz. Eğer ona bir top kek verirseniz, yanında reçel de isteyecek. Evdeki tüm top kekleri mideye indirince biraz daha top kek almak için markete gitmek isteyecek. Dünyanın en çok sevilen çocuk kitabı serilerinden "Eğer..." serisinin bu yeni kitabında çocuklar, ev sahibinin davetsiz misafir olarak gelen bir geyiği ağırlama serüveniyle çok eğlenecekler.
 
 

Eğlenceli ve Seri Kitaplar

Peppa Pig: Peppa’s Super Noisy Sound Book (İngilizce) (2+)
Peppa Pig seri bir kitaptır. 2 yaş grubu pembe domuzcukların kitaplarına bayılıyorlar. Bu kitapta da 18 ses butonu var. Sesleri ve görselleri oldukça net olan bu kitapta sayfa içinde kullanılan nesnelerin görsellerinin bulunduğu ses butonlarına basmanız isteniyor.
 
 

Süper Patates Serisi
Öneri: Süper Patates ve Kaçak Bezelye (3+)
Seri halde kitapları olan bu versiyonda: Bir gece vakti, süpermarkette çıt çıkmazken, tuhaf bir şey oldu. Şangır şungur, çat pat! Dondurucudan bir şey hızla dışarı kaçtı. Küçük, yuvarlak ve yeşil bir şey. Bela açmaya bayılan, yaramaz mı yaramaz bir şey. Çok geçmeden... Havuç, "İmdaat!" diye bağırmaya başladı. "Biri beni buraya yapıştırdı!" "Olamaz!" diye bağırdı brokoli, "Biri yüzümü boyamış!" "Ihhmm!" diye sesler çıkardı çaresiz salatalık. Tüm bunları kim yapmıştı? Bu zavallı sebzeleri kim kurtaracaktı? Süper Patates! Sebzelerin Kurtarıcısı!
 
 

 
Fingerprint Activities (Etkinlikli) (3+)
Çiçekler, arılar, kuşlar gibi farklı figürleri basit talimatlarla parmak izinizi kullanarak nasıl yapabileceğinizi gösteren bahçe sahneleri içeren sayfaları doldurmak çok eğlenceli! Birçok farklı parmak baskı fikirleriyle dolu bu renkli etkinlik kitabı, yedi parlak renkten oluşan kendi mürekkep süngeriyle ile geliyor. 64 sayfadan oluşmaktadır.
 
 

Maisy Goes to the Museum (İngilizce) (2+)
Yünlü mamutlardan roket gemilerine kadar Maisy yol gösterdiğinde bir müzenin harikalarını keşfetmek daha eğlenceli. Müzeye yağmurlu bir günde ziyarette Maisy ve arkadaşları dinozorlardan dev oyuncak evlere kadar her şeyi keşfederler. Küçük okuyucular için maceraya atılmanın tam zamanı! Görselleri oldukça canlı renklerden oluşan kitap İngilizce dilinden oluşuyor.
 
 

Nursery Rhymes Keyboard Book (3+)
Küçük çocuklar, bu güzel resimli kitapta yerleşik klavye ile müzik yapmanın büyüsünü keşfedebilirler. On sevilen çocuk tekerlemesi, ayrıca tüm melodileri çevrimiçi olarak duymak için basit talimatlar ve bağlantıları var. Klavye basma yerleri yumuşak bir malzemeden üretilmiş, kolaylıkla şekillere basarak müziğinin oluşturabiliyor. Eminiz ki yalnızca çocuklarınızın değil sizin de eğlencenize ortak olucaktır.
 
 

Wind-Up Racing Cars (3+)
Küçük Çocukların hem oyun hem kitap ihtiyacının giderildiği süper bir kitap. Çok çabuk stokları azalıyor. İçinden iki adet yarış arabası çıkıyor. 3 sayfada farklı pisti var. Kalın karton sayfalardan oluşuyor oldukça dayanıklı ve uzun süreli kullanılabilir bir kitap. Yapmanız gereken şey çok basit sayfa içindeki hikâyeyi canlandırmak. Kurmalı arabaları basit şekilde gidiş süresi tam 1 tur atabilmesine göre ayarlayabilirsiniz ya da uzun süreli çevirerek daha fazla gitmesini sağlayabilirsiniz. Kitap İngilizce anlatıma sahip. Wind-Up serisi bulunuyor diğerlerini de özellikle tavsiye ediyoruz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.