Duyusal Oyun Tarifleri

29-12-2020 16:41
Duyusal Oyun Tarifleri
Evde boş vakitlerinizde ya da tatilde çocuğunuzun sıkılmaması için eğlenceli bir aktivite istiyorsanız bu süreç çocukların severek oynadıkları duyusal tariflerden geçer. Hayal dünyası çocukluk döneminde oldukça geniş iken çocuklar oyun ile öğrenip, yaratıcılıklarını geliştirir. Dolayısıyla en fazla eğlenerek öğrenebileceği faaliyetlerin başında duyusal tarifler geçer.
 
Duyusal oyunların yararları:
- Elde oynanan bir oyuncak olduğu için çocukların motor gelişimine katkı sağlamaktadır.
- Sıkma , dokunma, ezme gibi becerileri geliştirir.
- Okul öncesi dönemdeki çocuklarla içlerine hayvan, kozalak, taşıt, kaşık, kap gibi araç-gereçler vererek hayal güçlerini geliştirmeyi destekleyebilirsiniz.
- Okul dönemindeki çocuklar için harf veya sayı gibi temel kavramları öğrenmede keyifli hale getirebilirsiniz.
- Dikkat dağınıklığını engeller.
- Agresif veya hareketli çocuklarımız için strese karşı iyi gelir ve sakinleştirici hisler verir.
 
 

DUYUSAL OYUN TARİFLERİ

 
KİNETİK KUM
Malzemeler:
-1 çay bardağı bebe yağı veya ayçiçek yağı
-Toz gıda boyası (likit boya da kullanabilirsiniz.)
-4 su bardağı mısır unu
-2 yemek kaşığı irmik
 
Yapılış şekli: Geniş bir kap içine unu ve irmiği dökün. Üzerine hangi yağı tercih ediyorsanız ilave ederek karıştırın. Renklendirmek için gıda boyasını serperek veya birkaç damla karıştırarak ilave edin. Şekil alacak kıvama gelince kumumuz hazır demektir.
 
 
 
 
 
AY KUMU
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Yarım su bardağı bebe yağı veya ayçiçek yağı
 
Yapılışı: Malzemeleri geniş bir kaba alarak özdeşleşene kadar karıştırınız. Bu kısmı çocuğunuzla da yapabilir, kendi kumunu kendin yap gibi görev vererek yapılış kısmını eğlenceli hale getirebilirsiniz.
 
 

 
 
DOĞAL KAR
Malzemeler:
- 1 çay bardağı nişasta
- 1 çay bardağı karbonat
- Göz kararı saç kremi ya da krem şanti
 
Yapılışı: Malzemeleri karıştırmak için derin bir kap seçiniz. Nişasta ve karbonatı döküp saç kremi ya da krem şantiyi kar kıvamına gelene kadar ekleyin. İçine kozalak, kış hayvanları gibi materyaller atarak kışın evde kaldığınız süreleri eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.
 
 

 
 
OOBLECK YAPIMI
Malzemeler:
- 2 su bardağı mısır nişastası
- 1 su bardağı ılık su (sıcak olmasın kesilme yaptığı için tutmuyor.)
- İsteğe bağlı gıda boyası (likit veya toz)
 
Yapılışı: Geniş bir kaba mısır nişastasını dökün. Ardından ılık suyu yavaş yavaş kıvamını alana kadar içine ekleyiniz. En son gıda boyası da ekleyerek oobleck duyu oyunumuzu tamamlamış oluruz. Newton deneyi olarak veya çekim kuvveti deneyi olarak bilinen bu tarif çocukların severek oynadığı etkinliktendir. Karışım bittikten sonra elimize parçalar alabilir, sık bırak yaptığımızda karışımının ilk önce katı halini sonrasında ise sıvı hali ile karşı karşıya gelebiliriz. Aynı tarif ile kırmalı oobleck de yapabilirsiniz. Karışımı tamaladıktan sonra içine dinozor kemiği veya oyuncağının saklayıp 24 saat donmasını bekleyiniz. Ardından çekiç yardımı ile kırarak hayvanları kurtarabiliriz.
 
 
 
 
ŞEKER KUMU
Malzemeler:
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı mısır nişastası
- Çok az sıvı gıda boyası
 
Yapılışı: Derin bir kaba ilk önce şekerleri dökünüz. Ardından nişastayı ekleyiniz. Gıda boyasını da ekledikten sonra ister blanderdan geçirerek ister geçirmeden kullanabilirsiniz. Duyu oyunları için süper bir zemin olacaktır. Orman, deniz, taşıtlar temalı oyunları içinde kurabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.